oben
spacer
Welcome to Slovenský hematolologický portál
Janssen Cilag
   Home   Moje Konto   Témy   Fórum   Downloads   

  Menu
· Úvodná stránka
· Download
· Encyclopedie
· Members List
· Search
· Statistics
· Stories Archive
· Submit News
· Topics
· Web Links
· Your Account

  Vedenie odboru
Prezident SHaTS
Hlavný odborník
· pre hematológiu
· pre transfuziológiu
· pre det.hematológiu
Krajskí odborníci
· pre hematologiu
· pre transfuzologiu

  Gaucherova choroba

  Gaucherova choroba

  AMGEN

  SHaTS

  

  Edukacné centrum

  NTS SR

  NR DKD

  SMS

  SSHT

  Lymfomova skupina

  trombocytopenie

  Fakultné pracoviská
· KHaT FNsP Bratislava
· KHaT FNsP Martin
· KHaOH FN LP Košice
· Odbor H a T

  Pracoviská HaT
· Bratislavský kraj
· Trnavský kraj
·
Nitrianský kraj
· Trenčiansky kraj
· Banskobystrický kraj
·
Žilinský kraj
· Prešovský kraj
· Košický kraj

  
· Hematológia
· Transfuziológia
· Laboratórna medicína
· Cytogenetika
· Hematoonkológia
· Transplantácia
· Hemostáza a tromb.
· Imunohematológia
· Klinické registre
· Knižnice
· Asociácie, spoločnosti
· MZd

  Kto je Online
Momentálne je online 38 hostí a 0 členov.

Ste anonymný užívateľ. Zaregistrovať sa môžete tu

  
Príspevky: Kravské mlieko a poruchy trávenia
Posted on 18.06.2008 13:57
Topic: pacienti anemia

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie žije na svete takmer 50 miliónov ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu konzumovať kravské mlieko. Príčiny tohto stavu môžu byť v zásade dve:

1. Intolerancia laktózy
sa prejavuje neschopnosťou organizmu rozložiť mliečny cukor laktózu v dôsledku nedostatku príslušného enzýmu (laktázy). V prípade, že sa nestrávená laktóza dostane až do hrubého čreva, rozkladá sa tam za vzniku plynných substancií (metán, vodík) a štiepnych produktov (kyselina mravčia, kyselina octová, formaldehyd), ktoré pôsobia veľmi dráždivo na sliznicu čreva. Ak človek trpiaci nedostatkom laktázy vypije kravské mlieko, v priebehu 30 minút až 2 hodín sa dostavia bolesti brucha, kŕče, nevoľnosť, nadúvanie, hnačka, prípadne ťažkosti s dýchaním - ktoré môžu pretrvávať až tri dni.
Intoleranciou laktózy trpí 70-90% obyvateľov Afriky, Ázie a Stredomoria. U európskej populácie je situácia omnoho priaznivejšia. Len 10-15% belochov sa musí vyhýbať z tohto dôvodu konzumácii kravského mlieka. Nedostatok enzýmu laktázy môže byť vrodený, ale môže byť aj dôsledkom niektorých ochorení, napr. gastroenteridíty alebo celiakie. U časti dospelých jedincov klesá aktivita laktázy s vekom . S intoleranciou laktózy sa stretávame preto skôr u dospelých vo veku nad 25 rokov, ale postihuje aj dojčatá.

2. Alergia na proteíny kravského mlieka
je ochorenie, pri ktorom imunitný systém alergického jedinca tvorí protilátky proti bielkovinám v mlieku (kazeínu a/alebo laktoglobulínu). Prejavy alergickej reakcie môžeme podľa typických symptómov rozdeliť do nasledovných skupín:
a) dermatologické – ekzém, atopická dermatitída
b) respiratórne – alergická nádcha, bronchitída, astma
c) gastrointestinálne - nevoľnosť, bolesti brucha, hnačka alebo zápcha
d) hematologické - chudokrvnosť ako dôsledok poruchy vstrebávania železa

Toto ochorenie je typické pre deti od narodenia do veku 10-15 rokov, pričom počet detí s touto diagnózou sa neustále zvyšuje. Na Slovensku trpia alergiou na bielkoviny kravského mlieka 3 % detí. V celosvetovom meradle sa odhaduje, že kravské mlieko je príčinou každej desiatej potravinovej alergie.

Deti i dospelí trpiaci vyššie spomenutými ochoreniami sa musia vyhýbať konzumácii kravského mlieka. Zatiaľ čo intolerancia laktózy umožňuje mnohým pacientom konzumovať mlieko aspoň v malom množstve a v primeranom množstve aj kyslo mliečne výrobky, deti i dospelí trpiaci alergiou na mliečne bielkoviny sa musia dôsledne vyhýbať nie len mlieku, ale aj všetkým mliečnym výrobkom.

Laktóza je mliečny cukor, ktorý sa štiepi enzýmom laktáza v tenkom čreve.

O neznášanlivosti mliečneho cukru hovoríme vtedy, keď po vypití mlieka sa laktóza v tenkom čreve nedokáže štiepiť, prechádza do hrubého čreva, kde dochádza vplyvom črevných baktérií ku kvaseniu. Do čreva sa vylučuje vačšie množstvo vody a vzniká väčšie množstvo plynov. Napriek tomu, že sa časť týchto vytvorených plynov vtrebáva, vznika pocit nafúknutia a zvýšenej plynatosti. Organické kyseliny súčasne chemicky dráždia sliznicu čreva, v dôsledku čoho vznikajú kŕče, bolestivosť a zvýšená črevná peristaltika. Zvýšená črevná motilita s vyšším obsahom tekutiny vedie k hnačke. Stolice môžu byť striekavé, spenené a kyslo zapáchajúce. Tieto ťažkosti sú typické najmä u dojčiat, u ktorých môžu vzniknúť až chronické poruchy výživy. Všetky uvedené príznaky sa nemusia vždy objaviť. Hnačkovitá stolica nie je podmienkou. Najmä u väčších detí sa môžu vyskytovať len niektoré z uvedených príznakov. Intolerancia laktózy môže byť u detí jednou z príčin opakujúcich sa bolestí brucha, aj bez hnačkovitej stolice.

Príčiny poruchy trávenia laktózy
1. Vrodený deficit laktázy
enzýmu štiepiaceho mliečny cukor. Táto príčina je zriedkavejšia a môžeme sa s ňou stretnúť už v novorodeneckom veku.

2. Fyziologický deficit laktázy
Keďže človek je cicavec, jeho prirodzenou stravou je v prvých mesiacoch života materské mlieko. Z hľadiska vývoja človeka je teda samozrejmé, že najvyššia aktivita enzýmu na trávenie mliečneho cukru je v období dojčenia, keď je mlieko jedinou potravou. Z toho vyplýva, že aktivita enzýmu klesá po období dojčenia a že by nemala mať pre človeka už ďalšie opodstatnenie. Človek sa však naučil piť aj mlieko zvierat. Čo viedlo v jeho fylogenetickom vývoji k potrebe zachovania aktivity laktózy. Nie každý jedinec toleroval mlieko rovnako. Zvýhodnený boli tí, u ktorých genetickou odchýlkou pretrvávala vyššia aktivita štiepiaceho enzýmu až do dospelosti. Selektívny výber jasne uprednostňoval jedincov, ktorí tolerovali mliečny cukor, čo postupne človeku umožnilo tolerovať vo výžive mlieko zvierat. V severských krajinách, kde je málo slnečného žiarenia, a tým menej vitamínu D, ktorý vzniká práve jeho účinkami, sa jeho nedostatok kompenzoval práve lepšou schopnosťou trávenia mlieka. Tento prirodzený vývoj viedol k tomu, že sa v severských krajinách u obyvateľstva vyskytuje menšie percento intolerancie laktózy, zatiaľ čo v južných krajinách je vysoké. U afrických černochov sa uvádza 75 až 80% obyvateľov, ktorí nevedia tráviť mliečny cukor. V našej zemepisnej šírke sú to 4 až 28%. Na základe uvedeného vývoja človeka a jeho potrieb je zrejmé, že u niektorých jedincov klesá aktivita laktázy už po druhom roku života prirodzeným spôsobom bez toho, aby išlo o ochorenie. Je známe, že mnoho väčších detí a dospelých sa z týchto dôvodov mlieku vyhýba.

3. Sekundárna intolerancia laktózy
Vzniká pri poškodení črevnej sliznice, či už zápalom, črevnou infekciou, účinkom liekov alebo žiarenia. U detí sa najčastejšie môžeme stretávať práve s prechodnou poruchou trávenia mliečneho cukru po prekonanom vírusovom alebo parazitárnom hnačkovom ochorení. U malých dojčiat je typickým príkladom hnačka spôsobená rotavírusmi, ktorá môže dlhodobo pretrvávať, avšak po vyradení mlieka zo stravy sa stolice upravia. Tento stav je, našťastie, prechodný, lebo črevná sliznica sa postupne zotaví a dieťatko znovu mlieko dobre toleruje.

Intolerancia laktózy alebo alergia na mlieko?

Intolerancia laktózy nie je alergia na mlieko! Pri alergii na kravské mlieko môže byť trávenie mliečneho cukru v poriadku a napriek tomu sa dieťa nemá dobre, má riedke stolice a celkovo neprospieva. Príčinou môže byť alergia na bielkovinu kravského mlieka. Pri alergii sú celkom iné liečebné opatrenia ako pri poruche trávenia mliečneho cukru, preto je dôležité odlíšiť, ktorá zložka mlieka je pre dieťa nevyhovujúca.
Určenie správnej diagnózy pri podozrení na ťažkosti v súvislosti z mliekom je vždy v rukách lekára. Na potvrdenie poruchy trávenia mliečneho cukru sa využívajú viaceré diagnostické metódy. Z nich najčastejšie sa používa laktózo-tolerančný test, pri ktorom sa dieťaťu podá laktóza a v určitých intervaloch sa z krvi určuje hladina cukru. Najspoľahlivejšou a zároveň najšetrnejšou metódou na stanovenie diagnózy je výdychový laktózo-tolerančný test. Dieťa vypije laktózu a v určených intervaloch dýcha do prístroja, v ktorom sa analyzuje množstvo vodíka vo vydychovanom vzduchu, ktorý sa dostáva do pľúc krvou z tenkého čreva v prípade, ak sa laktóza neštiepi, ale rozkladá účinkom baktérií.
Kauzálna (príčinná) liečba nie je možná, lebo trvalo zníženú aktivitu enzýmu nemožno znovu aktivovať. Preto sa v liečebných postupoch uplatňujú najmä dietické opatrenia. Začíname s diétou bez laktózy, s postupným pridávaním v malom množstve, pričom priebežne zisťujeme hranicu znášanlivosti. Väčšina veľkých detí a dospelých znáša pri jednorázovom podaní najviac 5 až 8g laktózy (1/2 šálky mlieka).
Pri odporučení diéty s obmedzením laktózy - mliečneho cukru sa niekedy stáva, že rodič je len málo informovaný, čo môže jeho dieťa konzumovať. Často sa mlieko a mliečne výrobky pacientom prísne zakazujú. Tento postup nie je najvhodnejší. Obmedzujeme použitie sladkého mlieka, povolené je kyslé mlieko a ostatné mliečne výrobky vzniknuté mliečnym kvasením a dozrievaním. Jogurty pacienti dobre tolerujú napriek tomu, že obsah laktózy je v nich vyšší ako v mlieku. Sú v nich však prítomné baktérie, ktoré prispievajú k štiepeniu laktózy.

Nižší obsah laktózy majú nasledujúce mliečne výrobky(uvedené v poradí so znižujúcim sa obsahom laktózy):
smotana, tvaroh, šľahačka, ementál, kyslé mlieko, eidam, tavené syry, maslo.

Lepšie sa znáša mlieko po mastnom jedle, lepšie sa toleruje šľahačka, kakao alebo čokoláda. Pri uvedených potravinách, ktoré sú pri zažívaní ťažšie, pri ich spomalenom vyprázdňovaní zo žalúdka aj znížené množstvo enzýmu na trávenie v tenkom čreve dokáže postupne malé dávky spracovať. Zistilo sa, že aj mlieko s čajom organizmus dobre toleruje, pretože tanín obsiahnutý v čaji tiež spomaľuje prechod tenkým črevom.
Samostatné diétne opatrenia treba aplikovať pre detí najnižšej vekovej skupiny - dojčatá a batoľatá, kedy je mliečna potrava po dlhý čas jedinou a po šiestom mesiaci najdôležitejšou súčasťou ich výživy. V súčastnosti sa už vyrábajú aj mlieka s minimálnym obsahom laktózy, prípadne bezlaktózové mlieka. V prípade intolerancie laktózy môžu byť plnohodnotnou stravou týchto najmenších detí.

 
  Prihlásenie
Užívateľské meno

Heslo

Ešte nemáte konto? Môžete si ho vytvoriť. Registrovaný užívateľ má niektoré výhody, napr. manažér tém, nastavenie komentárov a posielanie komentárov s vlastným menom.

  Príbuzné odkazy
· Viac o pacienti anemia
· Iné články od: ornst


Najčítanejšie články pacienti anemia:
obsah železa v potravinách


  Hodnotenie článku
Priemerné skóre: 4.25
hlasov: 8


Obetujte prosím chvíľku hodnoteniu tohto článku:

Vynikajúci
Veľmi dobrý
Dobrý
Priemerný
Zlý


  Možnosti

 Stránka vhodná na tlač Stránka vhodná na tlač


Komentáre k tomuto článku nie sú dostupné.
fuss

hematology | car tuning | Identifikační náramky | Identifikačné Náramky


© 2005 created by maxiweb.sk

Generovanie stránky 0.45 sekund